По-рано днес стана ясно, че книжните двулевки скоро ще са нумизматична

...
По-рано днес стана ясно, че книжните двулевки скоро ще са нумизматична
Коментари Харесай

БНБ съобщи важна финансова новина, касаеща всички: В първите дни на новата 2018 г. ще...

По-рано през днешния ден стана ясно, че книжните двулевки скоро ще са нумизматична полезност. Сега пък се разбра, че ще има и нова монета от 2 лв.. Това се случва във връзка Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Тя ще бъде пусната от Българска народна банка в първите дни на новата 2018 г. 

Официално новата разменна монета, която ще влезе в обращение, ще бъде показана през идната седмица, в предпоследния работен ден на годината. Това оповестиха от Централната банка. 

Дни по-късно жителите ще може да я държат в ръцете си и да заплащат с нея в магазините.

Българска народна банка ще пусне и нова сребърна възпоменателна монета с нанесено отчасти позлатяване на тематика " Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 година ". Тя също ще бъде показана през идната седмица, а ще се продава на касите на Българска народна банка от началото на 2018 година Позлатяването ще бъде нанесено върху вътрешния кръг от двете страни на монетата. Тя ще бъде с тегло от 20 гр., диаметър 40 мм. и номинална стойност 10 лв..

В края на септември 2017 година в обращение са 2,245 милиарда броя разменни монети, които са с 52,7 млн. броя, или с 2,40% повече спрямо края на юни, сочат данните на Българска народна банка. От тях монетите от 2 лева са с минимален дял от 1,27%, въпреки броят им бързо да се усилва. Причината за това е, че монетата от 2 лева беше пусната най-скоро - през 2015 година От тогава множеството скъсани банкноти от 2 лева, които банките предават в Българска народна банка, се сменят с монети от 2 лева Като задачата е монетата да влезе в по-широка приложимост и да циркулира в паричното обращение дружно с банкнотата от 2 лева

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР